Wie lang achter elkaar medicijnen moet gebruiken, kan opeens een ander doosje meekrijgen van de apotheker. Dit kan komen door het preferentiebeleid. 

Dit beleid houdt in dat Menzis van een flink aantal merkloze medicijnen alleen de goedkopere variant betaalt. Zo worden de kosten voor de zorg minder, terwijl de kwaliteit gelijk blijft. Dat is meteen al merkbaar in het eigen risico.

Dezelfde werking en kwaliteit

Doordat Menzis alleen de goedkopere variant betaalt, kan de apotheker medicijnen meegeven die mogelijk in een ander doosje zitten dan gebruikelijk. Ook het medicijn zelf kan een andere vorm en kleur hebben. Maar de werkzame stof en de sterkte zijn precies hetzelfde als van het medicijn dat al werd gebruikt. Alle medicijnen die Menzis heeft uitgekozen voor vergoeding, zijn goedgekeurd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Op kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid. Ondanks een andere verpakking, kleur of vorm zijn al deze medicijnen dus net zo veilig, goed en werkzaam als de medicijnen die eerder werden voorgeschreven.

Medische noodzaak

De apotheker geeft altijd het medicijn mee met de werkzame stof die de arts voorschrijft. En Menzis vergoedt deze medicijnen. Ook als de arts een duurder medicijn nodig vindt. Heb je het goedkopere medicijn een tijdje geprobeerd en bevalt het om een medische reden toch niet? Dan kan de arts bepalen dat je toch het duurdere medicijn nodig hebt. De arts vermeldt dan de medische noodzaak op het recept en de apotheek mag het duurdere medicijn meegeven. Dit wordt volledig vergoed. Als er geen medische noodzaak is, maar de pillen zijn bijvoorbeeld te groot of het is een poeder in plaats van een tablet dan kan de apothekersassistente ook hulp bieden.

Merkloze medicijnen verschillen bij diverse fabrikanten nogal in prijs. Menzis wijst daarom voor een periode van twee jaar aan welke merkloze medicijnen in die periode worden vergoed. Door die termijn van twee jaar zal het niet vaak gebeuren dat  de apotheker een ander doosje meegeeft, maar het kan wel gebeuren.

Lees er meer over

Goedkopere medicijnen door preferentiebeleid

De kosten voor medicijnen tellen mee in het eigen risico. Je betaalt dus ook minder eigen risico over de goedkopere medicijnen. Het preferentiebeleid werkt goed. Sinds de start zijn enkele veel gebruikte medicijnen goedkoper geworden. Sommige met meer dan 85%. Neem simvastatine, een veelgebruikt medicijn voor de behandeling van een hoog cholesterol. Vóór het preferentiebeleid kostte het medicijn per doosje van 30 stuks (voor 1 maand) € 15,76. Nu kost hetzelfde medicijn in dezelfde hoeveelheid € 0,88. Dat scheelt enorm in de zorgkosten.

Andere oorzaken

Overigens hoeft de wisseling van een doosje niet altijd aan het preferentiebeleid te liggen. Het kan ook zijn dat een medicijn uit patent gaat. Andere fabrikanten mogen het middel dan ook gaan maken en er verschijnen dus meerdere varianten. De apotheker kan dan besluiten een andere variant mee te geven. Of het kan zijn dat er problemen zijn met de levering van een geneesmiddel. Als er onvoldoende voorraad is, kan tijdelijk een ander doosje meegegeven worden. Maar één ding is zeker: je krijgt altijd de werkzame stof die de arts heeft voorgeschreven.

Meer informatie

Meer over het preferentiebeleid van Menzis