Wil je overstappen naar het Zorgcollectief FNV/Menzis? Dan kun je bij je tandverzekering te maken krijgen met een wachttijd voor orthodontie, kronen, bruggen en implantaten. Inschrijving zonder wachttijd is mogelijk als je bij je huidige verzekeraar een vergelijkbare dekking hebt. Je maakt dan gebruik van de gelijk-over-regeling.

Een wachttijd betekent dat je gedurende het eerste jaar dat je de tandverzekering hebt afgesloten wel premie betaalt, maar nog geen vergoeding krijgt voor specifieke behandelingen. De wachttijd gaat in op de ingangsdatum van de tandverzekering.

Binnen het Zorgcollectief FNV/Menzis kan een wachttijd van één jaar gelden voor specifieke behandelingen in de pakketten FNV TandZorg 3 en 4.

Er geldt géén wachttijd voor FNV PrimaZorg, FNV TandZorg 1, FNV TandZorg 2 en Aanvullend en Extra Aanvullend bij Menzis Basis Voordelig.

Voor welke behandelingen kan een wachttijd gelden?

De specifieke behandelingen waarvoor wachttijd kan gelden zijn: orthodontie, kronen, bruggen en implantaten. Voor niet-specifieke behandelingen, zoals een consult, vullingen, wortelkanaalbehandelingen of tandsteen verwijderen, geldt de wachttijd niet. Bekijk het overzicht van alle behandelingen.

Kronen, bruggen en implantaten
Kronen, bruggen en implantaten zijn verzekerd in de aanvullende verzekeringen FNV Tandzorg 3 en 4 en Extra Aanvullend.

Orthodontie (tot 18 jaar)
Othodontie tot 18 jaar is verzekerd met FNV TandZorg 3 en 4.

Orthodontie (vanaf 18 jaar)
Orthodontie vanaf 18 jaar is verzekerd met FNV Tandzorg 4.

Waarom is er sprake van een wachttijd?

De wachttijd helpt voorkomen dat mensen in één jaar tijd heel veel kosten maken in hun verzekering, vervolgens overstappen naar een andere zorgverzekeraar, daar weer veel kosten maken en opnieuw overstappen. Dit ‘shoppen’ gebeurt veel, maar het idee van de zorgverzekering in Nederland is nu juist dat alle verzekerden samen de kosten dragen die zij over meerdere jaren maken. Met de wachttijd behouden we het solidariteitsprincipe in de verzekering en blijft de premie betaalbaar.

Voor wie geldt het niet? 

Ben je al verzekerd via FNV/Menzis? Dan krijg je geen wachttijd voor kronen, bruggen, implantaten en orthodontie als je:

  • je bestaande tandverzekering van 2017 in 2018 blijft aanhouden;
  • per 1 januari 2018 wijzigt van FNV PrimaZorg naar FNV TandZorg 2 of andersom;
  • op 1 januari 2018 je bestaande tandverzekering wijzigt in een minder uitgebreide tandverzekering. Je wijzigt bijvoorbeeld een FNV TandZorg 4 naar een FNV TandZorg 3, 2, 1 of FNV PrimaZorg.

Gedurende het jaar van Menzis overstappen naar het Zorgcollectief

Verzekerden die gedurende het jaar overstappen van Menzis naar het Zorgcollectief FNV/Menzis mogen gelijkwaardig overstappen. Dus had je het pakket Menzis TandVerzorgd 3, dan stap je over naar het pakket FNV TandZorg 3. Dan word je niet geconfronteerd met een wachttijd.

Gedurende het jaar overstappen van een andere zorgverzekeraar naar het Zorgcollectief

Verzekerden die gedurende het jaar overstappen van een andere zorgverzekeraar naar het Zorgcollectief FNV/Menzis en een tandverzekering willen afsluiten, kunnen te maken krijgen met een wachttijd.

Inschrijving zonder wachttijd is mogelijk als je bij je huidige verzekeraar een vergelijkbare dekking hebt voor orthodontie, kronen, bruggen en implantaten. Je kunt dan gebruik maken van de gelijk-over-regeling. De wachttijd komt dan te vervallen. Als je hier gebruik van wilt maken, moet je een 'Verklaring gelijk-over-regeling' indienen.

Ik wil de 'Verklaring gelijk-over-regeling' indienen 

Ongeval tijdens wachttijd

Een kroon of brug is niet altijd te plannen. Stel dat er een ongeluk gebeurt, hoe moet dat dan met de wachttijd? Speciaal voor FNV-leden die via het Zorgcollectief voor FNV-leden bij Menzis zijn verzekerd, is er een ongevalregeling voor kronen en bruggen. Deze geldt voor FNV TandZorg 3 en 4. Neem bij een ongeval contact op met de FNV/Menzis Klantenservice op 088 - 222 44 44 of via fnv@menzis.nl. Zij kunnen je vertellen welke kosten in dit geval toch worden vergoed.