De Basisverzekeringen van FNV/Menzis

Het grootste verschil tussen de aangeboden Basisverzekeringen is in hoeverre je vrije keuze hebt uit zorgaanbieders of dat je zorg afneemt bij één van de gecontracteerde zorgaanbieders. Daarnaast kun je een keuze maken tussen een naturapolis of een restitutiepolis. Als FNV-lid ontvang je 7% korting op de naturalpolis Basis en 8% op de restitutiepolis Basis Vrij.

 

Menzis Basis Voordelig

Naturapolis (geen collectiviteitskorting)
Menzis-premie
geen collectiviteits­korting
€103,00

Maandpremie met verplicht eigen risico van €385

Basis

Naturapolis
€119,00    -7%
FNV-premie
inclusief korting
€110,67

Maandpremie met verplicht eigen risico van €385
 

Basis Vrij

Restitutiepolis
€122,00    -8%
FNV-premie
inclusief korting
€112,24

Maandpremie met verplicht eigen risico van €385

Alles-in-één pakketten

Met een alles-in-één pakket ben je gedekt voor de meest voorkomende aanvullende zorgkosten én kosten voor  tandheelkundige zorg. Als FNV-lid ontvang je 10% korting op het exclusieve pakket FNV Primazorg. 

 

Menzis Aanvullend

Vergoeding voor o.a. 9 x fysiotherapie,
mondzorg tot €250
Alleen mogelijk in combinatie met Menzis Basis Voordelig
Menzis-premie
Geen collectiviteits­korting
€13,95

FNV PrimaZorg

Vergoeding voor o.a. 12 x fysiotherapie,
alternatieve zorg, mondzorg tot €350
Exclusief voor FNV-leden
€21,56    -10%
FNV-premie
inclusief korting
€19,40
 

Menzis Extra Aanvullend

Vergoeding voor o.a. 9 x fysiotherapie,
mondzorg tot €500
Alleen mogelijk in combinatie met Menzis Basis Voordelig
Menzis-premie
Geen collectiviteits­korting
€22,95

Aanvullende Zorgverzekeringen

Een aanvullende zorgverzekering sluit je af voor zorg die niet wordt vergoed uit  de Basisverzekering, zoals aanvullende fysiotherapie, kraamzorg en een bril of contactlenzen. Het is een goed idee om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten wanneer je zorgkosten verwacht die buiten de Basisverzekering vallen. Als FNV-lid profiteer je van 10% korting. En als je kiest voor de aanvullende verzekering FNV Zorg 2 in combinatie met FNV TandZorg 3, ontvang je nog eens 1 euro extra korting, per persoon en per maand.

 

FNV Zorg 1

€6,95    -10%
FNV-premie
inclusief korting
€6,25

FNV Zorg 2

€30,45    -10%
FNV-premie
inclusief korting
€27,40
 

FNV Zorg 3

€41,95    -10%
FNV-premie
inclusief korting
€37,75

FNV Zorg 4

€99,50    -10%
FNV-premie
inclusief korting
€89,55

Aanvullende Tandverzekeringen

Tandartskosten voor volwassenen worden meestal niet gedekt vanuit de Basisverzekering. Voor kinderen tot 18 jaar is dat wel het geval, met uitzondering van kosten voor orthodontie. Verwacht je tandartskosten die niet in de Basisverzekering zitten,  kies dan voor één van de aanvullende tandverzekeringen. Als FNV-lid profiteer je van 10% korting. En als je kiest voor de aanvullende verzekering FNV Zorg 2 in combinatie met FNV TandZorg 3, ontvang je 1 euro extra korting, per persoon en per maand.

 

FNV TandZorg 1

€11,50    -10%
FNV-premie
inclusief korting
€10,35
 

FNV TandZorg 2

€17,95    -10%
FNV-premie
inclusief korting
€16,15

FNV TandZorg 3

€33,60    -10%
FNV-premie
inclusief korting
€30,24

FNV TandZorg 4

€40,85    -10%
FNV-premie
inclusief korting
€36,76

Kinderen Gratis Meeverzekerd

Speciaal voor FNV-leden: kinderen jonger dan 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op de polis van een betalende verzekerde. Als één betalende verzekerde op de polis een aanvullende verzekering heeft, kunnen kinderen jonger dan 18 jaar gratis dezelfde aanvullende verzekering krijgen. Als jij bijvoorbeeld kiest voor de aanvullende verzekering FNV Zorg 3, dan is jouw kind gratis meeverzekerd in FNV Zorg 3. Of als je kiest voor FNV TandZorg 3 dan is je kind gratis meeverzekerd voor FNV TandZorg 3. De betalende verzekerde op de polis kan ook een oudere broer of zus zijn. Dit geldt voor alle aanvullende verzekeringen en de tandverzekeringen FNV TandZorg 3 en 4.

De meeste tandartsbehandelingen voor jongeren tot 18 jaar worden vergoed vanuit de Basisverzekering. FNV TandZorg 1, FNV TandZorg 2 en FNV PrimaZorg bieden voor jongeren geen extra tandvergoeding ten opzichte van de Basisverzekering. Deze verzekeringen kun je daarom niet voor jongeren tot 18 jaar aanvragen.

Als een ouder kiest voor FNV PrimaZorg dan is het kind gratis meeverzekerd in het pakket FNV Zorg 2.

Verplicht Eigen Risico

Iedereen van 18 jaar of ouder heeft voor de Basisverzekering een verplicht eigen risico. De overheid heeft dit bedrag voor 2018 vastgesteld op € 385.
Je betaalt de eerste € 385 aan zorgkosten dus zelf. Gebruik je geen zorg? Dan betaal je ook geen eigen risico. Het eigen risico geldt niet voor: huisartsconsult, verloskundige prenatale diagnostiek, wijkverpleegkundige en kraamzorg (klik voor een compleet overzicht op 'Meer over het eigen risico'). Verzekerden onder de 18 jaar betalen geen premie voor de Basisverzekering en hebben ook geen verplicht eigen risico. 

Exclusief voor verzekerden van het Zorgcollectief FNV/Menzis geldt er ook geen eigen risico voor de gezondheidsprogramma's 'Stoppen met Roken' en 'Beter Eten'.

Vrijwillig Eigen Risico

Ben je 18 jaar of ouder dan kun je naast je verplicht eigen risico kiezen voor een vrijwillig eigen risico, variërend van € 100 tot € 500 per kalenderjaar. Je krijgt hierdoor korting op je premie. Het vrijwillig eigen risico wordt opgeteld bij het bedrag van het verplicht eigen risico. Als je bij de Basisverzekering Menzis Basis Voordelig wilt kiezen voor een vrijwillig eigen risico, dan kun je alleen kiezen voor een vrijwillig eigen risico van € 500.

De FNV raadt haar leden af het maximaal vrijwillig eigen risico van € 500 te kiezen. Het totaal eigen risico komt daarmee namelijk op maar liefst € 885 (per jaar per volwassene). Je beslist dit uiteraard zelf.

Wettelijk eigen risico Vrijwillig eigen risico Premiekorting per maand
€385 + €0 €0
€385 + €100 €3
€385 + €200 €6
€385 + €300 €9
€385 + €400 €12
€385 + €500 €20

Eigen Bijdrage

Het kan zijn dat je zorg gebruikt waarvoor een eigen bijdrage geldt. Dat betekent dat je een deel van de zorgkosten zelf moet betalen. Óf er sprake is van een eigen bijdrage voor zorgkosten uit je Basisverzekering, bepaalt de overheid. Voor zorgkosten uit je aanvullende verzekeringen wordt deze eigen bijdrage door Menzis bepaald. Naast de eigen bijdrage kan er ook een maximale vergoeding voor zorgkosten gelden. Ook deze wordt door de overheid vastgesteld. In het vergoedingenoverzicht en de verzekeringsvoorwaarden kun je hier alles over terugvinden. Per vergoeding staat aangegeven of er een eigen bijdrage of een maximale vergoeding van toepassing is.

Betaalkorting

Je ontvangt extra korting als je de premie per kwartaal, half jaar of per jaar betaalt. Je krijgt dan korting op de totale premie van alle zorgverzekeringen bij elkaar. Dus op de Basisverzekering en alle aanvullende (tand)verzekeringen, voor alle verzekerden op de polis.

Betaal per kwartaal

1%
korting

Betaal per half jaar

1%
korting

Betaal per jaar

2%
korting

Betalen in termijnen

Kom je tijdelijk in de knel met het betalen van je zorgpremie, eigen risico of eigen bijdrage? Bij Menzis kun je openstaande bedragen in termijnen betalen. Dit kan alleen voor bedragen boven € 50. Het termijnbedrag wordt automatisch van je bankrekening afgeschreven. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor administratie of rente. Je kunt een betalingsregeling aanvragen via Mijn Menzis of telefonisch via de FNV/Menzis Klantenservice (088 - 222 44 44).

Het is ook mogelijk om het eigen risico van € 385 in 10 termijnen te betalen. Dit noemen we 'Gespreid betalen eigen risico'. Ook dit regel je zelf via Mijn Menzis of de FNV/Menzis Klantenservice.

Vergoedingen

Je wilt niet voor verrassingen komen te staan. Duidelijkheid over vergoedingen en zorgaanbieders is daarom belangrijk.

Alle vergoedingen van A tot Z

Een handig overzicht van alle vergoedingen, weergegeven in alfabetische volgorde. 

Meer informatie

Vergoedingenwijzer

Een overzicht van de vergoedingen uit de Basisverzekering, aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen.

Meer informatie

Productwijzigingen

Een overzicht van alle wijzigingen voor de Basisverzekering en de aanvullende (tand)verzekeringen in 2018.

Meer informatie

Verzekeringsvoorwaarden

In de verzekeringsvoorwaarden vind je praktische verzekeringsinformatie en alle verzekeringsvoorwaarden. 

Meer informatie

Zorgvinder

Vind en vergelijk zorgaanbieders bij jou in de buurt.

Meer informatie

Toestemming en machtiging zorg

Om je zorg vergoed te krijgen, heb je voor sommige behandelingen, hulpmiddelen en geneesmiddelen toestemming of een machtiging nodig.

Meer informatie

Zorgverzekeringskaart

Wil je precies weten hoe je zorgverzekering werkt? Deze informatie vind je op de Zorgverzekeringskaart. De kaart geeft eenvoudig inzicht in de polisvoorwaarden en de werking van je Basisverzekering en van je aanvullende (tand)verzekering. Deze zorgverzekeringskaarten zijn geldig t/m 31 december 2018.