Een zorgverzekering van Zorgcollectief FNV/Menzis vraag je heel eenvoudig online aan. Bij elke polis zie je wat je precies vergoed krijgt. Wel heb je voor sommige zaken toestemming van Menzis nodig.

Toestemming of machtiging

Om je zorg vergoed te krijgen, heb je voor sommige behandelingen, hulpmiddelen en geneesmiddelen toestemming of een machtiging nodig. Meer hierover lees je in het Verzekeringsreglement. Vraag je vooraf geen toestemming, dan krijg je mogelijk geen vergoeding van de kosten. Toestemming vragen is alleen nodig als dit bij de vergoeding vermeld staat.

Hieronder tref je alle zorgaanvraagformulieren aan. Deze kan je deze downloaden in pdf-formaat. 

Kijk voor meer informatie over PGB in het Verzekeringsreglement

In de meeste andere gevallen vraag je zo toestemming

  1. Laat de behandelaar een schriftelijke en gemotiveerde toelichting schrijven
  2. Meestal dien je een gespecificeerde offerte toe te voegen
  3. Bij jouw specifieke vergoeding staat ook hoe je toestemming vraagt

Als wij jouw aanvraag ontvangen, verwerken we deze machtigingsaanvraag binnen 10 werkdagen. Meestal gaat dit sneller.

Machtiging overnemen van vorige zorgverzekeraar 

Heb je al een machtiging van je zorgverzekeraar, maar wil je overstappen naar het Zorgcollectief FNV/Menzis, dan nemen wij de machtiging over. Zorgverzekeraars hebben namelijk met elkaar afgesproken dat er geen drempels mogen zijn om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Vooral mensen die al zorg gebruiken, zijn bang dat een nieuwe zorgverzekeraar de zorg zoals ze die nu gewend zijn anders zal vergoeden. Om dit te voorkomen, nemen zorgverzekeraars al afgegeven machtigingen en toestemmingen voor vergoedingen vanuit de Basisverzekering van elkaar over. Dit geldt ook voor akkoordverklaringen en persoonsgebonden budgetten voor verpleging en verzorging (voor vergoedingen uit de Basisverzekering).