Elk jaar op Prinsjesdag maakt het kabinet de wijzigingen in de Basisverzekering bekend. Deze wijzigingen zijn in alle Basisverzekeringen en bij alle zorgverzekeraars gelijk. We zetten ze voor je op een rijtje.

Wijzigingen in de Basisverzekering

De overheid bepaalt de inhoud van de Basisverzekering. In 2019 worden de volgende vergoedingen in de Basisverzekering aangepast: 

  • Paracetamol, vitaminen en mineralen die ook zonder recept bij de apotheek of drogist te verkrijgen zijn, worden in 2019 niet meer vergoed. In 2018 worden deze middelen nog uit de Basisverzekering vergoed als er sprake is van een chronische aandoening, het gebruik langer dan 6 maanden duurt en er een voorschrift is van een huisarts of specialist. 
  • Oefentherapie bij COPD wordt vanaf de eerste behandeling direct vergoed. Nu betalen patiënten de eerste 21 behandelingen zelf. Wel komt er een maximum op het aantal behandelingen dat vergoed wordt. In het eerste behandeljaar zijn dit er maximaal 70. Daarnaast is op de eerste behandeling het eigen risico van toepassing.

  • De vergoeding voor zittend ziekenvervoer tijdens de behandeling wordt ruimer. Patiënten kunnen gebruikmaken van vervoer (anders dan met de ambulance) van en naar consulten, onderzoek en controles.

  • Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) wordt vergoed vanuit de Basisverzekering bij mensen met gezondheidsrisico’s door overgewicht.

  • In 2019 betaal je niet meer dan € 250 aan eigen bijdrage voor bepaalde medicijnen. Let op: deze eigen bijdrage staat los van het eigen risico. 

Verplicht eigen risico

Het verplicht eigen risico blijft ook in 2019 € 385.

Het eigen risico is het bedrag dat iedereen van 18 jaar of ouder zelf moet betalen voor zorg uit de Basisverzekering. De overheid stelt dit bedrag ieder jaar vast. Er zijn ook uitzonderingen. Zoals een bezoek aan de huisarts of als je bijvoorbeeld hulpmiddelen in bruikleen krijgt. Dan betaal je geen eigen risico.

Bij Menzis kun je het verplicht eigen risico gespreid betalen in 10 maandelijkse termijnen. Gebruik je het eigen risico niet of maar gedeeltelijk? Dan krijg je het teveel betaalde automatisch terug.

Zorgtoeslag

Krijg je zorgtoeslag? Dan is het goed om te weten dat de toeslag kan veranderen in 2019. De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van je persoonlijke situatie en wordt bepaald en uitgekeerd door de Belastingdienst. Daar kun je ook meer informatie krijgen over deze toeslag. Het gemakkelijkst gaat dat via de website van de Belastingdienst. Klik daar op ‘Toeslagen’ en lees er meer over. Je kunt daar ook de zorgtoeslag aanvragen.