Elk jaar op Prinsjesdag maakt het kabinet de wijzigingen in de Basisverzekering bekend. Deze wijzigingen zijn in alle Basisverzekeringen en bij alle zorgverzekeraars gelijk. We zetten ze voor je op een rijtje.

Wijziging Basisverzekering

De overheid bepaalt de inhoud van de Basisverzekering. De bestaande vergoedingen blijven ook in 2018 van kracht. Wel wordt de Basisverzekering in 2018 uitgebreid met:

  • Een vergoeding van 12 behandelingen fysiotherapie voor patiënten met artrose aan de heup- of kniegewrichten gedurende maximaal 12 maanden.
  • Vergoeding van zittend ziekenvervoer van en naar de zorgaanbieder waar de oncologiepatiënt behandeld wordt met immuuntherapie.

Verplicht eigen risico

Het verplicht eigen risico blijft waarschijnlijk € 385. Op Prinsjesdag werd aangekondigd dat dit € 400 zou worden, maar dat wordt naar verwachting teruggedraaid. Uiterlijk 1 oktober weten we dat definitief. We houden je hiervan op de hoogte. 

Het eigen risico is het bedrag dat iedereen van 18 jaar of ouder zelf moet betalen voor zorg uit de Basisverzekering. De overheid stelt dit bedrag ieder jaar vast. Er zijn ook uitzonderingen. Zoals een bezoek aan de huisarts of als je bijvoorbeeld hulpmiddelen in bruikleen krijgt. Dan betaal je geen eigen risico. Gebruik je het eigen risico niet of maar gedeeltelijk? Dan krijg je het teveel betaalde automatisch terug.

Bij Menzis kun je het verplicht eigen risico gespreid betalen in 10 maandelijkse termijnen. Als je van deze service gebruik wilt maken, dan kan je het gespreid betalen tot 31 januari 2018 aanvragen.

Zorgtoeslag

Krijg je zorgtoeslag? Dan is het goed om te weten dat de toeslag kan veranderen in 2018. De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van je persoonlijke situatie en wordt bepaald en uitgekeerd door de Belastingdienst. Daar kun je ook meer informatie krijgen over deze toeslag. Het gemakkelijkst gaat dat via de website van de Belastingdienst. Klik daar op ‘Toeslagen’ en lees er meer over. Je kunt daar ook de zorgtoeslag aanvragen.

Zorgkosten

De overheid verwacht een stijging van de zorgkosten in 2018. Daarom wordt de rekenpremie verhoogd. Vanuit de rekenpremie berekenen de zorgverzekeraars de premie voor 2018. De premie voor de Basisverzekering 2018 wordt uiterlijk 12 november aanstaande bekend gemaakt. Als je een nieuwe zorgverzekering wilt afsluiten, kan dit tot uiterlijk 31 januari 2018.