Een goed binnenklimaat heeft een positief effect op de productiviteit. Is het te warm, dan liggen dufheid, prikkende ogen en een droge keel op de loer. Is het te koud, dan neemt de concentratie af. Werkgevers zijn dan ook verplicht om te zorgen voor een behaaglijke temperatuur van de werkomgeving.

Maar wat is behaaglijk?

In de Arbowet staan geen minimum- en maximumtemperatuur voor een werkomgeving. Dat kan ook moeilijk, want wat ‘behaaglijk’ is verschilt van persoon tot persoon. Ook de arbeidsomstandigheden en de aard van het werk spelen een rol. Daarom houdt de Arbowet het bij de uitspraak dat “[…] de temperatuur op de arbeidsplaats geen schade aan de gezondheid van de werknemers mag veroorzaken”.

Wisselwerking tussen binnen en buiten

Lopen de temperaturen in de zomer hoog op, dan moeten bedrijven dus maatregelen treffen om het binnenklimaat prettig te houden. De thermostaat gaat naar beneden, de airco omhoog of er worden ventilatoren geplaatst. Een prima idee, maar koude lucht heeft ook nadelen.

Zo moet het verschil tussen de buitenlucht en het binnenklimaat niet té groot zijn, omdat er dan verkoudheidsklachten kunnen optreden. Dat komt doordat ons lichaam een verschil van 4 tot 6 graden Celsius niet goed kan opvangen. Binnen mag het dus nooit meer dan 6 graden kouder of warmer zijn dan buiten.

Zo hou je het koel

Een briesje is fijn, maar tocht is een heel ander verhaal. Tocht bij de grond zorgt voor koude voeten en tocht op je lichaam voor stramme spieren. Ga dus nooit pal voor de airco zitten en richt de ventilator niet direct op je werkplek.Nog een tip: draag laagjes. Is het buiten warm, maar staat binnen de airco hoog? Neem een vestje mee of draag een overhemd met lange mouwen die je buiten weer kunt opstropen. 

Er zijn meer manieren om het op je werk koel te houden. Klik hiervoor op onderstaande links.

Zo hou je het koel

Bescherm je tegen de zon

Bron: arbovakbase.nl, arboportaal.nl, wetten.overheid.nl