Je hebt maandenlang hard gewerkt en als je dan eindelijk vakantie hebt, word je ziek. Herken je dit? Dan kan het zijn dat je toch meer werkstress hebt dan je dacht.

Het is al maanden druk op je werk. De ene klus is nog niet af, of de andere ligt alweer op je te wachten. Je maakt lange dagen en aan ontspannen kom je niet echt toe. Gelukkig ga heb je binnenkort een paar weken vrij. Je kijkt er naar uit. En dan… word je ziek op de eerste dag van je vakantie.

Domme pech of stress?

Jammer, natuurlijk, maar misschien is er meer aan de hand dan domme pech. Veel mensen die in de eerste dagen van hun vakantie ziek worden, hebben het té druk gehad. Hun lichaam moet afkicken van de stresshormonen adrenaline en cortisol. Deze worden aangemaakt als je onder druk staat. Ze houden je aan de gang. Valt de druk weg, dan merk je pas hoe moe en futloos je eigenlijk bent. Je ‘mag’ ziek worden. En dat gebeurt dan ook prompt.

Andersom kan ook: dat je ziek wordt omdat de stress ondanks de vakantie voortduurt. Je blijft piekeren over je werk, waardoor je slecht slaapt. Je kunt nergens van genieten, het eten smaakt je niet. Je maakt je nu al zorgen over de eerste dag na de vakantie. Eigenlijk wíl je helemaal niet weer aan het werk. Maar wat kun je eraan doen?

Bespreek je zorgen

Het belangrijkste is dat je je zorgen deelt. Praat er over met je collega’s of je manager, het liefst voor de vakantie. Kunnen jullie samen iets aan de werkdruk doen, bijvoorbeeld door de taken anders te verdelen? Bedenk wat je nodig hebt om je werk en je privéleven weer in balans te krijgen.  Kom je er zelf niet uit, of kun je wel wat hulp gebruiken, dan kun je ook een afspraak maken met onze Werk & Gezondheid Arts.

Werk & Gezondheid Arts

FNV-leden die verzekerd zijn bij het Zorgcollectief FNV/Menzis kunnen bij stress of lichamelijke klachten door hun werk gratis de onafhankelijke Werk & Gezondheid Arts raadplegen. De Werk & Gezondheid Arts ondersteunt je preventief, met als doel uitval of ziekte te voorkomen. Hij of zij adviseert op welke manier je klachten kunnen worden verlicht of verholpen, en kan je als het nodig is ook doorverwijzen. Een afspraak met de Werk & Gezondheid Arts is strikt vertrouwelijk.

Maak een afspraak met de Werk & Gezondheid Arts

Stressvrij op vakantie

  • Leef naar je vakantie toe. Maak een lijst met klussen die af moeten, dingen die je kunt overdragen en bewaar de rest tot na je vakantie.
  • Ga niet meteen op je eerste vakantiedag op reis. Neem een paar dagen de tijd om te wennen aan je vrije tijd . Pak rustig je tas in en ga uitgeslapen op reis.
  • Plan je vakantie niet vol met activiteiten. Een dagje luieren is heerlijk.
  • Ben je weer thuis, ga dan niet de volgende dag aan het werk. Pak op je gemak je koffers uit, doe de was en kom weer in je normale ritme.
  • Zorg als je weer aan het werk bent voor genoeg tijd voor jezelf. Sporten is een oppepper voor lichaam en geest en je slaapt er lekker van. Plan iets leuks met je partner, gezin of vrienden.
  • Leef gezond. Het is een cliché, maar als je goed en gezond eet en drinkt, kun je meer hebben.

Meer over werk en gezondheid

WIl je meer informatie over gezond en veilig werken? Lees dan onze artikelen hierover op deze website.