Als het een paar dagen achter elkaar erg warm is, dan is het belangrijk dat vooral ouderen, bewoners van verzorgingstehuizen en mensen met overgewicht, het hoofd koel houden. Lees onze tips.

Heerlijk die zon, maar als het langere tijd achter elkaar erg warm is en het  ’s nachts weinig afkoelt, moeten ouderen, bewoners van verzorgingstehuizen, mensen met overgewicht, chronisch zieken maar ook ouders van kleine kinderen, alert zijn op uitdroging en oververhitting.

Hou de warmte buiten de deur

Je lichaam koelt zichzelf af door te zweten. Naarmate je ouder wordt, neemt het vermogen om te zweten af. Daardoor raken ouderen hun lichaamswarmte minder makkelijk kwijt en kunnen ze sneller te maken krijgen met oververhitting. Het is dus belangrijk het lichaam koel te houden.

Houd de warmte zoveel mogelijk buiten de deur door tijdig de zonwering naar beneden te doen of de gordijnen te sluiten. Houd ramen en deuren gesloten, tenzij er wind is. Dan is het juist verstandig om ze tegen elkaar open te zetten zodat het binnen doorwaait. Een ventilator kan ook helpen.

Ga je wel naar buiten, doe dat dan niet tussen 12.00 en 15.00 uur, want dan is de zon op z’n sterkst. Smeer je in met zonnebrandcrème en blijf zoveel mogelijk in de schaduw.

Drink voldoende

Naast oververhitting is uitdroging een reëel gevaar. Voldoende drinken is dus belangrijk. De vuistregel is twee liter vocht, het liefst water of thee. Ben je wat vergeetachtig, zet dan ’s morgens een maatbeker met een liter water op het aanrecht. Elke keer als je bij het aanrecht staat, neem je een bekertje water. Samen met je dagelijkse kopjes thee of koffie, melk en een sapje zit je dan zo aan twee liter vocht.

Baby’s

Baby’s en jonge kinderen verbranden snel door hun dunne huid en drogen sneller uit dan een volwassene. Houd hen dus goed in de gaten. Kleed je kind niet te warm aan en smeer hem in met zonnebrandcrème. Blijf zoveel mogelijk in de schaduw. Een hoedje of pet is ook een goed idee; dat beschermt meteen de kwetsbare ogen.

Met deze tips moet het lukken om de warme dagen goed door te komen. En vergeet niet om ook van de zon te genieten!