Op vakantie eten we vaak een beetje anders dan thuis. Je wilt al die exotische hapjes natuurlijk graag proeven! Maar let wel goed op wat je eet. Met onze tips hou je het veilig en gezond.

Heerlijk, die vakantie. Je moet niks, pakt wat vaker een terrasje, gaat uit eten of geniet van het all-in buffet. Als je thuis weer in je gewone ritme zit, gaan eventuele vakantiekilo’s er meestal snel weer af. Vervelender is het als je tijdens je vakantie maag- en darmproblemen krijgt.

Obstipatie

Het komt regelmatig voor dat mensen op vakantie last krijgen van obstipatie, oftewel verstopping. Vaak komt de obstipatie doordat je minder actief bent dan thuis, of minder vezelrijk voedsel eet. Zorg er dus voor dat je voldoende vezels binnenkrijgt (bijvoorbeeld volkorenbrood of -pasta, groente, fruit, peulvruchten), drink 1,5 tot 2 liter per dag (liefst water of thee) en blijf in beweging. Wandelen, fietsen en zwemmen bevorderen de stoelgang. Voel je aandrang, ga dan meteen naar de wc en neem de tijd.

Diarree

Je kunt ook last krijgen van het tegenovergestelde van verstopping: diarree. Dit wordt meestal veroorzaakt door bacteriën en virussen in voedsel en drinkwater. De enige remedie is uitzieken. Blijf in de buurt van een (schone) wc en drink flessenwater om je vochtgehalte op peil te houden. Bouillon is ook goed: je krijgt dan vocht én zout binnen.

Je voorkomt diarree door goede hygiëne. Was je handen voor elke maaltijd en na een toiletbezoek. Wees voorzichtig met voedsel dat je bij kraampjes koopt, zoals geschild fruit, een gebraden kippetje of onverpakt ijs. IJsblokjes van kraanwater, schaal- en schelpdieren, rood vlees en ongekoelde buffetten zijn ook beruchte ziekmakers. De vuistregel is: gebruik je gezond verstand. Als het voedsel of de omgeving waarin het gemaakt of geserveerd wordt er niet fris uitziet, eet het dan niet.

Naar de dokter?

Houdt de diarree lang aan, dan kun je uitdrogen. Sufheid en verwardheid zijn redenen om direct medisch advies te vragen. Vooral voor baby’s en kleine kinderen is uitdroging een reëel gevaar. Vertrouw je het niet, neem dan contact op met de Menzis Alarmcentrale (telefoonnummer +31 317 455 555). Zij kunnen je adviseren om naar een arts te gaan, of het nog even aan te kijken. Als de Menzis Alarmcentrale van menig is dat het een spoedgeval betreft, dan krijg je (een deel van) de medische zorg vergoed. Hoeveel je vergoed krijgt, is afhankelijk van je verzekering.

Meer over zorgkosten op vakantie