Patiënten met een medische indicatie en mensen van 60 jaar en ouder krijgen elk najaar van hun huisarts een uitnodiging voor de griepprik. Behoor jij niet tot een risicogroep, maar wil je wel een griepprik? Dat kan!

Griep is vervelend. Je hele lichaam doet pijn, je hebt koorts en voelt je lamlendig. Meestal is de griep na een week over en kun je weer aan het werk. Maar voor sommige mensen kan het ernstige gevolgen hebben: een longontsteking, hartklachten of verergering van bestaande kwalen. Mensen die behoren tot de risicogroepen krijgen elk jaar een uitnodiging voor de griepprik. De kosten worden vergoed door het Nationaal Programma Grieppreventie.

Een griepprik aanvragen

Ook als je niet in de risicogroep zit, kan je een griepprik aanvragen bij je huisarts. Ben je aanvullend verzekerd via FNV Zorg 2, 3 of 4? Dan krijg je de prik 100% vergoed. Heb je alleen een Basisverzekering, FNV PrimaZorg, FNV BudgetZorg, FNV Zorg 1, Menzis Aanvullend of Menzis Extra Aanvullend, dan betaal je de griepprik zelf.

Waarom een griepprik?

De griepprik verkleint de kans dat je griep krijgt, maar je kunt het nooit helemaal voorkomen. Toch kan het nuttig zijn om de prik te halen. Want als je tóch ziek wordt, ben je er vaak sneller bovenop door de afweerstoffen die je in je lichaam krijgt. Vanaf twee weken tot ongeveer zes maanden na de prik ben je (beter) beschermd tegen de griep.

Onregelmatige diensten

Heb je met onregelmatige diensten te maken, zoals in de zorg, dan is het verstandig om een griepprik te halen. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die onregelmatige werktijden hebben en/of in de nacht werken extra vatbaar zijn voor griep door hun ontregelde immuunsysteem.

Eigen keus

De griepprik kan bijwerkingen hebben, zoals een pijnlijke arm en - heel zelden - een allergische reactie. Hoe de allergische reactie eruit ziet, verschilt van mens tot mens. De bijwerkingen wegen niet op tegen de voordelen van de griepprik. Het blijft uiteindelijk je eigen keus of je je wel of niet wilt laten inenten tegen de griep. Op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vind je alle informatie over de griepprik, op basis waarvan je een beslissing kunt nemen.

In ons artikel Wat te doen tegen griep? vind je tips om griep te voorkomen.