Een kwallenbeet of zonnebrand kunnen je stranddag behoorlijk verpesten. Met onze tips voor een veilige strandvakantie ga je er goed voorbereid op uit. 

Elk jaar worden in Nederland 10.000 hulpverleningsacties uitgevoerd bij stranden en binnenwateren, waarvan 300 reddingen uit levensbedreigende situaties. Wat kun je doen om ongelukken te voorkomen?

Die vlag staat er niet voor niks

De beste tip om ongelukken op het strand te voorkomen: zoek bewaakte stranden op en hou je aan de veiligheidsinstructies. Een rode vlag op het strand betekent dat zwemmen verboden is, een gele dat het gevaarlijk is. Door de kracht van de stroming kun je omvallen en meegevoerd worden naar zee. Blijf zeker 20 meter uit de buurt van pieren en paalhoofden, omdat de stroming daar sterker is. Voor je het weet, smijten de golven je tegen de palen en breek je iets, of haal je je huid open aan de scherpe schaaldieren op de pier.

Kinderen

Ga je met (klein)kinderen naar het strand? Hou ze dan goed in het oog en laat ze nooit alleen in zee. Ook niet als ze zwembandjes om hebben. Spreek van tevoren samen een herkenningspunt af voor het geval je elkaar toch kwijtraakt, schaf een SOS-armbandje aan of schrijf je telefoonnummer met watervaste stift op de arm van je kind.

Pech op het strand

Je kunt natuurlijk ook domme pech hebben, bijvoorbeeld als je in een glasscherf stapt. Dan is het prettig als er een strandwacht in de buurt is om de wond te behandelen. Draag slippers of waterschoenen om verwondingen door glas, blikjes, schelpen of zee-egels te voorkomen. Laat zelf geen rommel achter.

Kwallen

Langs de Nederlandse kust zweven kwallen in het water. Op kwallenradar.nl vind je praktische informatie over welke kwal waar actief is. De kwallen die aan onze kust voorkomen zijn meestal onschuldig, al doet een kwallenbeet wel zeer. Je behandelt een beet door de getroffen huid af te spoelen met zeewater.

Zonnebrand

En we herhalen het nog maar eens: bescherm je goed tegen de zon. In Nederland ligt de zonkracht in de zomer tussen de 4 en 7. Bij zonkracht 7 verbrandt een onbeschermde huid al na een kwartier! Smeer je daarom tijdig en regelmatig in met zonnebrandcrème, vermijd de zon tussen 12.00 en 15.00 uur en draag buiten een hoed of petje.

Op de website van KWF Kankerbestrijding vind je meer tips voor veilig zonnen.