Of je te dik bent, weet je natuurlijk zelf het beste. Maar cijfers uit een onderzoek van Arbouw liegen er niet om.

Uit onderzoek van Arbouw blijkt dat in de sector grond-, weg- en waterbouw (GWW) 69,6 procent van de werkenden overgewicht heeft en 21,2 procent zelfs ernstig overgewicht. Kijken we naar de top 5 van bouwberoepen met het hoogste overgewicht, dan staan daar de wegmarkeerder en de machinist. Zorgwekkende cijfers.

Je hebt misschien wat overgewicht, maar hoe weet je nu of je in de gevarenzone zit? In je Bouw cao is vastgelegd dat je recht hebt op het Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO). Dat is een regelmatige medische check naar je gezondheid, gerelateerd aan je werkzaamheden. Uit dit onderzoek kan blijken dat je een verhoogd risico hebt op hart- en vaatziekten. Dan gaan de alarmbellen rinkelen en kom je in aanmerking voor gratis leefstijlbegeleiding. Deelnemen aan het PAGO is dus heel belangrijk, want zelf ga je niet voor een paar kilo meer naar de huisarts.

Leefstijlbegeleiding bij overgewicht

Als je in aanmerking komt voor leefstijlbegeleiding stuurt de bedrijfsarts je door naar een leefstijladviseur, jouw persoonlijke coach. Samen besluit je hoe je gezonder kunt eten en/of meer kunt bewegen. Je bepaalt zelf wat je wilt bereiken en hoe je het gaat aanpakken. Er zijn altijd genoeg redenen om op de oude manier door te blijven gaan, maar je eigen gezondheid zet je niet op het spel! De hulp van de gratis coach geeft je net even dat steuntje in de rug om door te zetten!