Gezond gewicht is belangrijk. Toch komt ongezond gewicht veel voor. Zo’n 40% van de mannen en 30% van de vrouwen in Nederland heeft overgewicht.

Daarnaast heeft ongeveer 10% van de volwassenen obesitas (CBS, 2009). Bijna de helft van de Nederlanders heeft dus geen gezond gewicht!

Wat is een gezond gewicht?

Er zijn twee veelgebruikte manieren om te bepalen of iemand een gezond gewicht heeft. De eerste is het uitrekenen van de Body Mass Index (BMI). Hierbij deel je je lichaamsgewicht (in kilo’s) door je lichaamslengte (in meters) in het kwadraat. De BMI-meter op de website van het Voedingscentrum kan je helpen om je BMI uit te rekenen. De tweede manier om te bepalen of je een gezond gewicht hebt, is het meten van de buikomtrek of taille. Op de site van het Voedingscentrum vind je meer informatie en advies.

Een gezond leefpatroon

Heb je (ernstig) overgewicht en vind je het lastig om af te vallen? Dan kan een diëtist vaak helpen bij het aanleren van een gezond leefpatroon. Omdat FNV en Menzis je graag willen helpen om gezond te leven, bieden we een vergoeding voor diëtetiek in de pakketten FNV PrimaZorg en FNV Zorg 2, 3 en 4. Kijk in het vergoedingenoverzicht voor de hoogte van de vergoeding.

Overgewicht per branche

Overgewicht komt in sommige branches opvallend veel voor. Het gaat dan om:

  • voedings- en genotmiddelenindustrie;
  • bouw- en installatiebedrijven;
  • metaalindustrie;
  • aardolie, rubber- en chemische industrie;
  • (openbaar) vervoer, transport en vrachtvervoer.

Werk je in één van deze branches, dan is het extra belangrijk om een gezond leefpatroon te volgen. Zit je de hele dag op de vrachtwagen? Neem dan regelmatig pauzes waarin je even gaat bewegen. Eet gezond en op regelmatige tijden. Heb je lichamelijk zwaar werk, dan lijkt het alsof je voldoende beweging krijgt, maar het gaat er ook om hoe je beweegt. Beweging op je werk kost vaak kracht, maar verbetert niet altijd je conditie. Dat vraagt een ander soort bewegen. Ook wordt vaak gedacht dat je veel moet eten om het fysiek zware werk vol te houden. Maar het is vooral belangrijk dat je de juiste voeding eet, die je de hele dag voldoende energie geeft.

Tips vind je op de site van het Voedingscentrum, maar je kunt ook eens naar een diëtist gaan.

Leefstijladvies in alle aanvullende FNV-pakketten

Alle aanvullende FNV-pakketten bieden een vergoeding voor leefstijladvies van € 50 per kalenderjaar. Meer informatie kun je vinden op fnvmenzis/leefstijladvies.