Op festivals en concerten kan het geluid vaak niet hard genoeg staan. Hoe harder, hoe beter, zo lijkt het wel. Thuis moet die harde beat er natuurlijk inblijven, dus gaat ook het volume van je ‘oortjes’ op vol. Als je dan ook nog eens werkt in een lawaaiige omgeving, heb je een grote kans dat die piep in je oren opeens blijvend is. 

Gehoorschade is een serieus probleem. Jaarlijks lopen naar schatting 20.000 Nederlandse jongeren een gehoorbeschadiging op. Wat kun je doen om gehoorschade te voorkomen?

 • Luister niet te lang naar harde muziek;
 • Gebruik de juiste gehoorbescherming met een filter;
 • Download de FNV Decibelmeter via App Store of Google play. Dan weet je in ieder geval of het geluid te hard is. In de Arbowet is de risicogrens van schadelijk geluid vastgesteld op 80 dB. Is het geluid harder dan 85 dB, dan is gehoorbescherming verplicht. In het convenant dat de Hoorstichting met de uitgaansbranche is overeengekomen, is afgesproken dat het geluidsvolume niet boven de 103 dB mag uitkomen;
 • Blijf weg bij de boxen;
 • Zoek (met je oren) af en toe een stillere plek. Kunnen ze even uitrusten;
 • Zet het volume een tikje zachter dan je gewend bent. Zelfs een klein verschil kan het risico op beschadiging flink verminderen;
 • Gebruik muziek niet om vervelend omgevingsgeluid (bijvoorbeeld geklets of treingeluid) weg te drukken. Kies dan liever een ander soort koptelefoon.

Op de werkvloer is het toegestaan 8 uur per dag onbeschermd te werken bij 80 dB. Vanaf 85 dB is bescherming verplicht. Om je een beeld te vormen: een druk café zit op 85-90 dB, een discotheek op gemiddeld 105 dB en een concert zit vaak tussen de 110-120 dB. Zonder gehoorbescherming is dat al snel schadelijk. Helemaal als je veel uren in dat lawaai doorbrengt. Want gehoorschade wordt veroorzaakt door een combinatie van het aantal dB én het aantal uren dat je er in doorbrengt. Met iedere 3 dB erbij, halveert de tijd die nog veilig is. Dit betekent dat bijvoorbeeld 103 dB binnen een paar minuten al schadelijk kan zijn.

Hoe harder het geluid, hoe sneller je gehoorschade kan oplopen. En als je overdag met een lawaaierige machine werkt en daarna naar een concert gaat, zijn je oren na afloop uitgeput. Het punt met je gehoor is dat je de schade pas ontdekt als het te laat is. Als je de hele dag op je werk zwaar hebt getild en je gaat ’s avonds weer tillen, voel je dat aan je spieren. Maar je merkt pas dat je oren overbelast zijn als je bijvoorbeeld een piep of ruis in je oren hebt na het stappen. Ook kun je je gehoor niet trainen, zoals je dat met spieren kunt. Je kunt je oren niet laten wennen aan geluid. Teveel is teveel en schade is niet meer te herstellen. Meestal gaat die piep of ruis vanzelf weer weg. Maar als je niet oppast, geeft gehoorschade bijgeluiden voor de rest van je leven. Dit heet oorsuizen of ook wel tinnitus. Sommige mensen horen zelfs altijd bijgeluiden in hun hoofd. Gebruik dus de juiste gehoorbescherming. Voor veilig werken én feesten.

Bron: oorcheck.nl. Op deze website kun je ook terecht voor een hoortest

Belangrijke weetjes

 • Meer dan de helft van de Europese bevolking leeft of werkt in een lawaaierige omgeving;
 • Gehoorschade door lawaai op het werk is een van de meest gemelde beroepsziekten in Nederland;
 • Gehoorschade is een sluipende ziekte die pas na jaren merkbaar is;
 • Gehoorschade is meestal niet te genezen;
 • Lees meer informatie over lawaai op het werk.

Gehoorschade in het nieuws

Een kwart van de jonge mensen heeft gehoorschade (bron: NOS);
Hoe lang duurt het voor je gehoorschade oploopt (bron: NOS).

Oordoppen in het nieuws

Test: oordoppen met muziekfilter (bron: VARA).