Regelmatig bewegen is goed voor je. Je wordt er gezonder en sterker van en voelt je beter. Lopen stimuleert bovendien je creativiteit. Lees snel verder.

Ga jij weleens een stukje lopen, of maak je een rondje over de afdeling als je even je geest wilt losmaken? Dan bevind je je in goed gezelschap. De componist Beethoven maakte lange wandelingen door Wenen, met in zijn zak een opschrijfboekje om muzikale invallen meteen te kunnen noteren. Apple-oprichter Steve Jobs had een voorkeur voor ‘walking meetings’. En president Harry Truman van de Verenigde Staten stond elke dag om 5 uur ’s morgens op om vóór zijn werk twee uur stevig door te stappen.

Onderzoek naar lopen en denken

Men vermoedde altijd wel dat er een verband bestond tussen lopen en denken, maar tot voor kort was hier geen bewijs voor. Totdat een groepje onderzoekers van Standford University (VS) een experiment deed met wandelende en zittende proefpersonen. Na de vastgestelde periode van zitten of wandelen, moesten de proefpersonen een aantal vraagstukken oplossen. Wat bleek: deelnemers aan het onderzoek die vóór het maken van de vragen hadden gelopen, produceerden creatievere antwoorden dan deelnemers die waren blijven zitten. De onderzoekers bekeken ook of het verschil maakte als de proefpersonen binnen op de loopband of buiten in de frisse lucht wandelden. Dit bleek echter niks uit te maken: beide waren even creatief. Voor de zekerheid zetten de onderzoekers een aantal proefpersonen in een rolstoel en lieten die door andere proefpersonen voortduwen. Dit deden ze zowel binnen als buiten. Ook na deze activiteit presteerden de wandelende deelnemers beter dan de zittende deelnemers. Lopen doet dus echt iets met de hersenen.

Lopend vergaderen?

Op basis van bovenstaande bevindingen zou je kunnen denken dat alle vergaderingen van nu af aan dan maar wandelend moeten worden gehouden. Maar dat klopt niet helemaal. Lopen bleek vooral effect te hebben op de creativiteit. Het is dus geschikt voor brainstorms of voor het oplossen van problemen waarvoor je buiten de bestaande kaders moet denken. Voor het wekelijkse projectoverleg kun je beter een klassieke vergadervorm kiezen.

Bewegen op je werk

Hoewel de onderzoekers nog niet weten waarom lopen de creativiteit stimuleert, adviseren ze wel om je werk regelmatig te onderbreken voor wat beweging. Dit kun je doen door de trap te nemen in plaats van de lift of door tijdens je pauze een blokje om te lopen. Wil je een collega spreken, loop dan naar hem of haar toe in plaats van te bellen of te mailen. En haal voortaan je eigen koffie of thee. Zo blijf je fit én creatief op je werk.

Meer informatie

Artikel "Bewegen remedie tegen werkgerelateerde klachten"

Artikel "Meer bewegen op je werk"