De beste plek bij warm weer? In je luie stoel in de schaduw, met een lekker koel drankje in je hand. Maar wat als je moet werken? Deze tips helpen je door je werkdag.

Als je werkt in de warmte kan je concentratievermogen minder worden waardoor de kans op ongelukken toeneemt. Dit is vooral een risico als je een baan hebt waarin aandacht en concentratie belangrijk zijn, zoals lichamelijk zwaar werk in de bouw of werk waarin je machines moet bedienen. Bepaalde groepen mensen hebben meer last van de warmte. Denk aan zwangere vrouwen, mensen met long- of hartaandoeningen en mensen die een hoge bloeddruk hebben. Het is dus zaak om het klimaat op je werk op warme dagen koel te houden.

Zo houd je het koel

De volgende tips houden je koel op een warme dag:

  1. Draag luchtige en lichte kleding, het liefst van katoen. Lichte kleuren stoten hitte af, terwijl donkere kleuren juist hitte opnemen. Ben je buiten aan het werk? Draag dan een hoed of pet. Smeer je ook goed in!
  2. Houd af en toe je handen en polsen onder koud stromend water. Ook een koude doek over je gezicht of in je nek kan verfrissend werken.
  3. Probeer de zon tussen 12.00 en 15.00 uur te vermijden. Als je zwaar werk moet doen, doe het dan aan het begin of einde van de dag.
  4. Houd het binnen zo koel mogelijk door de zon zoveel mogelijk buiten te sluiten. Houd de gordijnen en/of de zonwering de hele dag dicht. Buitenzonwering helpt daarbij beter dan binnenzonwering. Zet ook zoveel mogelijk apparaten uit die hitte afgeven. Doe bijvoorbeeld de lampen uit. Zet zo mogelijk een ventilator aan.
  5. Eet lichte maaltijden. Als je zwaar eet, stijgt je lichaamstemperatuur als je lichaam het eten verteert. Verdeel je maaltijden over de dag.
  6. De combinatie van hitte en vocht stelt hoge eisen aan het lichaam. Het gevolg van te grote hitte kan hittestress opleveren. Bereken jouw hittestress index met de FNV Hittestress Calculator en zie welke risico’s je loopt in je eigen werksituatie. De calculator adviseert je de beste balans tussen werken en rusten.

Bronnen:
wetenschap.infonu.nl
gezondheidsnet.nl
rijksoverheid.nl
fnvbondgenoten.nl