Langdurig zitten is dodelijk, wijst onderzoek uit. Daarom is het zaak ook tijdens het werk meer te bewegen.

We zitten best veel, onder andere op ons werk. Wie gemiddeld 8 of 9 uur per dag zit, heeft een 15% hogere kans om vroegtijdig te sterven. Bij 11 of meer uur is dat zelfs 40%. Ook als je elke avond een uur gaat sporten.

Vervang zitten door bewegen

Dit blijkt uit onderzoek van Hidde van der Ploeg, onderzoeker aan de VU Amsterdam. De uitkomsten van zijn onderzoek zijn slecht nieuws voor Nederlanders, want wij zitten van alle Europeanen het meest. 45,6% van de Nederlanders boven de 15 jaar zit 7 uur per dag of langer. Bij de Duitsers is dit 5,8 uur en bij de Belgen 5,7 uur. De Roemenen zijn het actiefst met 3,2 uur.

Zitten is vooral ongezond omdat je je beenspieren niet gebruikt. Hierdoor worden vet en suiker uit je bloed minder snel opgenomen en dat leidt tot een grotere kans op hart- en vaatziektes, diabetes, obesitas en kanker.

Veel mensen zijn zich ervan bewust dat ze weinig bewegen en compenseren dit met een uurtje sporten na het werk. Maar daar wordt de tijd die je zit niet minder van. Het is dan ook belangrijk om het zitten te vervangen door bewegen. Denk aan het vergaderen aan een statafel of een overleg tijdens een wandeling. Vervang je stoel door een zitbal. Ook zijn er fietsbureaustoelen en loopbanden met een werkblad. Misschien even wennen, maar wel goed voor je gezondheid.