De Week van de Teek wordt dit jaar gehouden van 11 t/m 17 april. Een beet van dit kleine beestje kan grote gevolgen hebben.

De teek komt steeds vaker voor in Nederland, vooral in de periode van maart tot september. Teken vallen niet uit de bomen, zoals vaak wordt gedacht, maar zitten bijvoorbeeld in schaduwrijk gras of in dode bladeren bij bomen en struiken. Van daaruit stappen ze over op passerende mensen. Je kunt dus ook gebeten worden als je voor je werk veel buiten bent, als je in de tuin werkt of aan het golfen bent. En dan is het opletten, want ongeveer 20% van de teken in Nederland is besmet met de Borrelia bacterie, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken.

Een tekenbeet voorkomen

Mensen die veel buiten zijn lopen extra risico op een tekenbeet. Wat kun je doen om een tekenbeet te voorkomen? Draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek. Stop je broekspijpen in je sokken als je in de buurt van struiken of heide bent. Spuit kleding en onbedekte huid in met insectwerende spray die DEET bevat. Er is ook speciale tekenwerende kleding verkrijgbaar. Houd de tekenradar.nl in de gaten. Hierop is de tekenverwachting te zien: waar zijn de teken vooral actief?

Controleer jezelf goed

Daarnaast is het belangrijk dat je je huid altijd controleert op tekenbeten als je buiten bent geweest. Teken zijn heel kleine spinachtige beestjes en dus slecht te zien. Als een teek gebeten heeft, lijkt het alsof er een zwart puntje op de huid zit. Doordat de teek bloed opzuigt, wordt dit puntje na een paar dagen een grijs bolletje ter grootte van een erwt. Vaak zitten teken in knieholtes, liezen, oksels, bilspleet, achter de oren en rond de haargrens in de nek.

De teek verwijderen

Als je bent gebeten, is het belangrijk om de teek goed en snel te verwijderen. Dat kan met een speciale tekentang of een puntig pincet. Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet, trek hem er langzaam uit en ontsmet het wondje. De kans dat je na een tekenbeet de ziekte van Lyme krijgt, wordt geschat op 1 tot 3%. Als de teek binnen 24 uur verwijderd wordt, is de kans op besmetting nog kleiner. Zit de teek langer dan 24 uur in de huid, overleg dan even met de huisarts. Houd de huid rondom de tekenbeet ongeveer drie maanden in de gaten om te zien of er een rode ring ontstaat. Ga naar de huisarts als je het niet vertrouwt. De ziekte van Lyme is te behandelen met antibiotica. Maar hoe eerder de ziekte wordt opgemerkt, hoe beter de behandeling zal aanslaan.