Voldoende slaap is heel belangrijk voor een goede gezondheid en een goed leven. Juist als je op onregelmatige tijden werkt of in een ploegendienst.

Toch slaapt niet iedereen voldoende of even goed. Vooral overdag slapen is lastig.

Slaapkwaliteit

Allesoveronregelmatigwerk.nl heeft onderzocht wat de kwaliteit van slapen is van mensen die onregelmatig of in ploegendienst werken. Hieruit blijkt dat 58% van de mensen die onregelmatig werken problemen hebben met overdag slapen. Dat kan zijn na een nachtdienst, na een vroege dienst of bijvoorbeeld een periode van rust voordat de avonddienst begint. Vooral mensen die in de horeca en informatie-industrie werken slapen minder goed. De respondenten geven ook aan ’s nachts niet altijd goed te slapen. Maar liefst 35% vindt de kwaliteit van hun slaap ‘s nachts matig tot slecht.

Slecht slapen heeft vooral op de lange termijn zeer nadelige effecten voor het functioneren. Tijdens het slapen herstelt je lichaam namelijk van de inspanningen, zodat je de volgende dag weer opgeladen bent voor nieuwe inspanningen. Als je niet goed slaapt, dan ben je de volgende dag onvoldoende hersteld. Het resultaat is dat het steeds lastiger is om je werk goed te doen. Je denkt negatiever en je bent chagerijniger. Ook reageer je langzamer en minder alert. Dat is niet alleen vervelend voor jezelf en je omgeving, maar het kan ook onveilige situaties opleveren.