Tijdens de Wereld Astma Dag op 2 mei 2017 wordt er extra aandacht gevraagd voor mensen met astma. Astma heeft impact op alle aspecten van je leven, dus ook op je werk.

In Nederland leven 565.000 mensen met astma, waarvan 103.000 kinderen (bron: Longfonds). Astma is een chronische ziekte waarbij er constant kleine ontstekinkjes in de longen zijn. Als de longen geprikkeld worden, bijvoorbeeld door rook of huisstofmijt, wordt een astmapatiënt benauwd en gaat hij hoesten. Astma gaat niet over, maar geeft meestal niet dagelijks klachten.

Werken met astma

Mensen met astma werken evenveel als mensen die deze ziekte niet hebben. Zo’n 70 procent van hen heeft betaald werk. Wel ervaren ze door hun ziekte belemmeringen in hun werk. Vooral vermoeidheid is een veelgehoorde klacht. Dat is ook niet zo vreemd, want als je niet goed kunt ademen krijg je minder zuurstof binnen, waardoor je je sneller moe voelt.

Niet alle astmapatiënten vertellen hun collega’s, leidinggevende of bedrijfsarts dat ze chronisch ziek zijn. Maar als je door je ziekte belemmeringen in je werk ervaart, kun je dat beter wel doen. Er zijn namelijk voorzieningen en ondersteuning voor mensen met longaandoeningen. Hierbij kun je denken aan flexibele werktijden of extra pauzes om je energie beter over de dag te verdelen. Ook een aanpassing van je takenpakket of thuiswerken kan een oplossing zijn. Er kunnen maatregelen worden getroffen om de lucht extra te reinigen of te bevochtigen, of je werkruimte vaker schoon te maken. Heb je een astma-aanval, dan is het prettig als je op een rustige plek kunt herstellen. Spreek van tevoren af wie in zo’n geval je werk overneemt. Geef vooral aan wat je wél kunt en bedenk hoe je dat kunt organiseren.

Beroepsastma

De meeste mensen krijgen als kind astma. Maar het kan ook op latere leeftijd door je werk ontstaan. Vooral bakkers, lassers en mensen die in de natuur of met chemische stoffen werken kunnen beroepsastma krijgen. Bakkersastma wordt vaak veroorzaakt door tarwemeel. Lassers kunnen beroepsastma ontwikkelen door het soldeerstofje colofonium. Vermoed je dat je beroepsastma hebt? Vertel het dan meteen aan je leidinggevende of bedrijfsarts zodat je takenpakket kan worden aangepast. Ook beschermende kleding en mondkapjes kunnen helpen. Laat je in elk geval behandelen door een arts.

Werk & Gezondheid Arts

Vind je het lastig om hier met je leidinggevende of bedrijfsarts over te praten, of werk je als zelfstandige? Als verzekerde van het Zorgcollectief FNV/Menzis kun je gratis een onafhankelijke Werk & Gezondheid Arts raadplegen over werkgerelateerde klachten.

Meer lezen over longaandoeningen

De website van het Longfonds is een bron van informatie over astma en andere longaandoeningen.