Lawaaidoofheid is een van de meest gemelde beroepsziekten in Nederland. Het is een aandoening van de zintuighaartjes in het slakkenhuis in het oor. Door constante blootstelling aan veel geluid is het gehoor beschadigd geraakt, met klachten als oorsuizen, fluittonen en zelfs doofheid tot gevolg.

Het gehoorverlies begint bij de hogere frequenties - de hoge tonen, in het gebied rond 4000 hertz. Bij lawaaidoofheid is het gehoorverlies bij beide oren meestal gelijk. De schade aan de zintuighaartjes is niet te herstellen. Je kunt er niet van genezen. In de meeste gevallen ontstaat deze vorm van doofheid sluipend. Vaak heb je zelf niet door dat je doof wordt. Je kunt er bijvoorbeeld pas achter komen dat je doof wordt als je partner gaat klagen dat de tv altijd zo hard staat.

Klachten bij gehoorbeschadiging

Bij lawaaidoofheid heb je onder andere de volgende klachten:

  • moeite met het volgen van gesprekken in een lawaaiige omgeving (bijvoorbeeld tijdens een feestje);
  • langzamer reageren op geluiden uit de omgeving;
  • je hoort geluiden die er niet zijn; suizen, fluittonen, geruis, et cetera. Dit heet tinnitus.

Wat kun je doen om lawaaidoofheid te voorkomen?

Goede gehoorbescherming kan lawaaidoofheid voorkomen. Zeker in bepaalde beroepen is de blootstelling aan harde geluiden aanzienlijk, denk aan de bouw. Word jij op jouw werk ook blootgesteld aan te veel lawaai? Meet het met de FNV Decibelmeter.