Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1. Jaarlijks lopen duizenden mensen kans op een burn-out of andere werkgerelateerde psychische klachten. Tijdens de Week van de Werkstress wordt er extra aandacht aan besteed.

Werkstress herkennen

Stress door je werk kan verschillende oorzaken hebben: een hoge werkdruk, een verstoorde werk/privé balans, onplezierige werkomstandigheden of een takenpakket dat niet (meer) bij je past. Ook je karakter speelt een rol: de een heeft eerder last van stress dan de ander. Het is belangrijk om de signalen te herkennen, zodat je tijdig kunt ingrijpen.

  • Signalen van je lichaam: zweten, trillen, klamme handen en een toename van vage lichamelijke klachten.
  • Signalen van je hersenen: je bent verstrooider dan anders, sneller afgeleid, ongeïnteresseerd en het lukt je maar niet om klussen af te maken.
  • Emotionele verandering: je bent sneller van slag, reageert impulsief en je stemming  wisselt sneller dan anders.
  • Je gedrag verandert: je eet ineens meer of juist minder dan gewoonlijk, bent gehaast, hebt vaker ongelukjes (stoten, struikelen, vallen) en geen zin meer om iets te ondernemen.

Deel je zorgen

Herken je deze symptomen? Wuif ze niet weg, maar praat erover. Thuis en op je werk. Want stress wordt erger als je ermee door blijft lopen. Je familie en collega’s kunnen met je meedenken. Misschien helpt het als werk anders wordt verdeeld, een taak anders wordt aangepakt, of als je een tijdje met verlof gaat om de zaken voor jezelf op een rijtje te zetten. Bespreek het onderwerp ook met je manager of de bedrijfsarts. In dit blog van de FNV lees je hoe je werkstress bespreekbaar kunt maken.

Minder stress, meer werkplezier

Tijdens de Week van de Werkstress organiseren bedrijven en andere organisaties acties om hun medewerkers bewust te maken van de risico’s op werkstress. Maar ze kijken ook naar zichzelf. Organisaties die werk maken van de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van hun medewerkers, plukken daar vaak direct de vruchten van. Het zorgt voor meer werkplezier, minder ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit.

Week van de Werkstress

De Week van de Werkstress is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Via de website www.duurzameinzetbaarheid.nl biedt het ministerie bedrijven en werknemers praktische informatie over het voorkomen, aanpakken en bespreekbaar maken van werkstress.

Als je meer wilt weten over het behouden van een gezonde balans tussen werk en privé, en het voorkomen van stress- en andere psychische klachten, kun je terecht op onze Gezonde Geest-pagina’s .