Ook als je mantelzorg geeft of krijgt, kan en móet je er soms even tussenuit. Om bij te tanken en  nieuwe energie te krijgen. Zowel voor de mantelzorger als voor de zorgvrager zijn er verschillende manieren om dat mogelijk te maken.

De mantelzorgservice Zorg voor Elkaar van het Zorgcollectief FNV/Menzis kan je helpen bij het vinden van een goede oplossing voor jouw situatie.

Respijtzorg

Vervangende mantelzorg, ook wel respijtzorg genoemd, ontzorgt de mantelzorger tijdens een vakantie of als de druk te groot dreigt te worden. De zorg wordt daarbij tijdelijk overgedragen aan een andere verzorger, of aan een zorginstelling. Per situatie, gemeente en zorgvorm verschilt de manier waarop je respijtzorg moet regelen en de regels die daarbij gelden.

Mantelzorgarrangementen

Wil je alleen of samen met de verzorgde even weg en ontspannen? Dan kun je een zorgreis of -hotel boeken, of kiezen voor een georganiseerde reis waar ook andere mantelzorgers en mensen die verzorging krijgen aan deelnemen. Als je aanvullend bent verzekerd bij het Zorgcollectief FNV/Menzis met FNV Zorg 2, 3 en 4,heb je recht op een vergoeding van de kosten van een mantelzorgarrangement. Een adviseur van de mantelzorgservice 'Zorg voor Elkaar' moet hier vooraf akkoord voor geven. De vergoeding is voor maximaal 6 dagen per jaar, maximaal € 125 per dag.

Een zorgreis is speciaal voor de mensen die verzorging op het vakantieadres nodig hebben. Ook worden er georganiseerde bootreizen voor bedlegerige mensen aangeboden, en reizen met verpleegkundige begeleiding. Sommige vakantieparken verhuren aangepaste stacaravans of huisjes. Op internet vind je diverse websites die zich hebben gespecialiseerd in zorgvakanties. Daarnaast zijn er vakanties die alleen bedoeld zijn voor zieke en/of gehandicapte mensen. Zo heeft de mantelzorger thuis even rust.

Bel de mantelzorgservice

De adviseurs van Zorg voor Elkaar, de mantelzorgservice van het Zorgcollectief FNV/Menzis, kunnen je alles vertellen over de vergoedingen vanuit de aanvullende verzekeringen en de manier waarop je respijtzorg of een zorgarrangement kunt regelen. Zij zijn van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via telefoonnummer 088 - 222 44 44 (optie 2). Of kijk op fnvmenzis.nl/mantelzorg.