Vakantie betekent plezier en ontspanning. Inpakstress hoort er een beetje bij, maar je wilt liever niet denken aan ongeluk(jes) of ziekte. Tóch kan het gebeuren. Wees slim en bereid je voor op de meest voorkomende ongemakken: buikklachten, oorontsteking en allergische reacties. Dat scheelt ellende én mogelijk kosten tijdens je vakantie.

1. Buikklachten

Doordat je op vakantie anders eet dan thuis én vaak minder actief bent, kun je sneller last krijgen van obstipatie, oftewel verstopping. Eet voldoende vezels (bijvoorbeeld volkorenbrood of -pasta, groente, fruit, peulvruchten), drink 1,5 tot 2 liter per dag (liefst water of thee) en blijf in beweging. Dat bevordert de stoelgang.

Diarree is het tegenovergestelde en wordt meestal veroorzaakt door bacteriën en virussen in voedsel en drinkwater. De enige remedie is uitzieken. Voorkom uitdroging! Vooral bij kleine kinderen gaat dat erg snel. Blijf in de buurt van een (schone) wc en drink flessenwater. Neem voor de zekerheid ORS mee. Dat helpt om je mineralen op peil te houden.

2. Oorontsteking

Als het warm is, zoek je verkoeling door te gaan zwemmen. Helaas kunnen vooral kinderen daardoor last krijgen van een oorontsteking. Dat komt doordat bacteriën en schimmels zich prettig voelen in een warme, vochtige omgeving. Een stekende pijn, slecht horen en pus kunnen het gevolg zijn. Helaas is een oorontsteking niet 100% te voorkomen. Tips om de kans te verkleinen: gebruik na het zwemmen zure oordruppels om de groei van schimmels en bacteriën tegen te gaan en doe eventueel zachte oordopjes in bij het zwemmen. 

3. Allergische reactie

Een allergie is een heftige reactie van je immuunsysteem op niet-schadelijke stoffen. Ben je allergisch en gebruik je medicijnen? Het lijkt een open deur, maar vergeet niet je medicijnen mee te nemen als je op vakantie gaat. In het buitenland kan het lastig zijn om de juiste medicatie te vinden. Vraag je huisarts of apotheek naar de Latijnse naam van de werkzame stof die je nodig hebt.

Nog nooit een allergische reactie gehad? Je herkent het aan niezen, een loopneus, jeuk, rode ogen of een geïrriteerde huid. Een huisarts, apotheek of drogist kan helpen. Bij een ernstige voedselallergie kan je te maken krijgen met ademhalingsproblemen, vasthouden van vocht en benauwdheid. Dat kan gevaarlijk zijn.

Wat te doen bij ziekte op vakantie?

Twijfel je, heb je vragen of direct hulp nodig tijdens je vakantie? Neem dan contact op met de Menzis Alarmcentrale via telefoonnummer +31 317 455 555.