Met de Europese zorgkaart (EHIC) kun je medisch noodzakelijke zorg krijgen bij tijdelijk verblijf in het buitenland, dus ook als je op vakantie gaat. Als je gebruikmaakt van de Europese Zorgkaart heb je recht op dezelfde medische hulp als waar de inwoners van het land waar je je bevindt recht op hebben. Met een Europese zorgkaart hoef je de kosten hiervan niet zelf voor te schieten.

De wettelijke regelingen van de landen verschillen: in sommige landen is de zorg gratis, in andere landen betaal je een deel van de kosten (eigen bijdrage). De buitenlandse zorgaanbieder declareert de kosten bij Menzis. In het geval van een eigen bijdrage is het belangrijk dat je de buitenlandse rekeningen en doktersvoorschriften bewaart en bij Menzis inlevert.

Persoonsgebonden zorgkaart

Alle verzekerden met een Basisverzekering hebben recht op een Europese zorgkaart. De kaart is persoonsgebonden en moet voor elk gezinslid apart worden aangevraagd. Ook voor kinderen jonger dan 18 jaar. Je kunt de Europese zorgkaart online aanvragen. De verzending duurt maximaal acht werkdagen. De Europese zorgkaart is gratis.

Niet verplicht, wel raadzaam

Het gebruik van de Europese zorgkaart is niet verplicht. Je kunt er ook voor kiezen om de kosten zelf voor te schieten en na terugkeer in Nederland te declareren. Dit geldt ook wanneer een buitenlandse zorgaanbieder de kaart niet accepteert (dit kan onder andere voorkomen bij kleine bedragen). Bij de vaststelling van de vergoeding worden de zorgkosten vanuit de Basisverzekering vergoed conform het Nederlands tarief (voor behandelingen met een vast NZA-tarief) of een gemiddeld door Menzis in Nederland gecontracteerd tarief (voorbehandelingen met een vrij tarief). Ben je aanvullend verzekerd, dat worden de zorgkosten 100 procent vergoed (in aanvulling op de vergoeding vanuit de Basisverzekering).

Meer over het NZA-tarief

Waar is de Europese zorgkaart geldig

De Europese zorgkaart is geldig in Australië, België, Cyprus (Griekse deel), Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland. De Europese Zorgkaart kan ook gebruikt worden in Gibraltar, Guadeloupe, Frans Guyana, Reunion, St.Pierre, Miquelon, Ceuta en Melilla. 

Voor enkele landen waarvoor de Europese zorgkaart niet geldt, dan gebruik je een 111-formulier.

Vraag de Europese zorgkaart aan