Einde samenwerking FNV en Menzis

Na 13 jaar komt er een einde aan de samenwerking tussen de FNV en Menzis. De FNV en Menzis vinden deze ontwikkeling jammer. Wij waren graag doorgegaan met het Zorgcollectief FNV/Menzis. Helaas zijn onze ideeën over gezondheidszorg en het zorgstelsel uit elkaar gegroeid. Dat is de belangrijkste reden dat we met deze samenwerking gaan stoppen. De afgelopen jaren hebben we samen alles in het werk gesteld om verzekerde FNV-leden kwalitatief goede, betaalbare en toegankelijke zorg te bieden. De samenwerking tussen FNV en Menzis loopt tot en met 31 december 2018. Vanaf 1 januari 2019 is het niet meer mogelijk een nieuwe verzekering bij het Zorgcollectief FNV/Menzis af te sluiten. De exclusieve afspraken die tussen de FNV en Menzis zijn gemaakt voor het Zorgcollectief voor FNV-leden zullen verdwijnen.

Overzicht exclusieve afspraken

Aanvullende verzekeringen

 • FNV BudgetZorg
 • FNV PrimaZorg
 • FNV Zorg 2
 • FNV Zorg 4
 • FNV TandZorg 3
 • FNV TandZorg 4

Collectiviteitskortingen

 • 7% op de naturapolis Basis
 • 8% op de restitutiepolis Basis vrij
 • 10% op de aanvullende (tand)verzekeringen
 • 30% op alle reis- en annuleringsverzekeringen
 • Combinatiekorting

Fondsen

FNV coulancefonds

Extra ruime vergoedingen

 • Fysiotherapie (afhankelijk van het gekozen pakket)
 • Kinderen gratis meeverzekerd
 • Geen eigen risico’s bij programma’s Stoppen-met-roken en Beter-eten
 • Leefstijladvies
 • Ongevalregeling bij wachttijd aanvullende tandverzekeringen

FNV Zorgservices

 • De onafhankelijke Werk & Gezondheidsarts
 • Gratis health check
 • FNV SeniorZorg
 • Maatwerk gehoorbescherming voor jongeren
 • Mantelzorgservice Zorg voor Elkaar
 • Korting bij de sportschool

Vragen?

Wij begrijpen heel goed dat je vragen hebt, hieronder vind je de meestgestelde vragen onder elkaar. Mocht je het antwoord niet vinden, neem dan contact op met de FNV via het Contactcenter op 088 – 368 0 262 of met Menzis via de FNV/Menzis Klantenservice op 088 - 222 44 44. 

Zijn de FNV en Menzis ontevreden over de samenwerking?
Dat is niet het geval. Al vanaf de invoering van de nieuwe Zorgverzekeringswet in 2006 werken de FNV en Menzis succesvol samen binnen het Zorgcollectief FNV/Menzis. In deze periode zijn we in staat geweest om veel FNV leden een aantrekkelijk collectief aanbod te doen voor hun zorgverzekering. Een groot aantal FNV-leden heeft in deze 13 jaar gebruik gemaakt van dit aanbod. Daarmee is bewezen dat onze samenwerking een aantrekkelijk alternatief was en is voor degenen die niet direct toegang hadden en hebben tot een collectiviteit via een werkgever.

Het staat de FNV vrij om na het verlopen van het contract een nieuwe offerteaanvraag uit te zetten. Dat is deze zomer gebeurd. Tijdens deze offerteronde hebben we de conclusie getrokken dat een verdere samenwerking niet mogelijk is.
Laat het Zorgcollectief FNV/Menzis alle FNV-leden in de kou staan?
Nee zeker niet, we willen niet zomaar afscheid nemen van de FNV-leden die verzekerd zijn via het zorgcollectief en tevreden zijn. FNV-leden kunnen gewoon bij Menzis verzekerd blijven. Daarom stuurt Menzis FNV-verzekerden binnenkort een alternatief aanbod voor de zorgverzekering in 2019. Iedereen is welkom, dus ook FNV-leden.
Kan ik nu al zien hoe de zorgverzekering van Menzis en de pakketten er in 2019 uit zien?
Nee, dit is niet mogelijk want de pakketten voor 2019 zijn nog niet bekend. In oktober krijg je meer informatie over pakketten van Menzis die vergelijkbaar zijn met het pakket dat je nu via het Zorgcollectief FNV/Menzis hebt. Media november ontvang je een polis van het best passende pakket voor 2019. Tot en met 31 december kun je dit pakket wijzigen.
Ben ik automatisch verzekerd bij Menzis of kan ik hier nog in kiezen?
Ja, je blijft verzekerd bij Menzis. Je ontvangt medio november de nieuwe polis voor 2019. Je bepaalt uiteindelijk zelf of de nieuwe polis aan je wensen voldoet, je het eventueel nog aan wilt passen of toch de polis opzegt en overstapt naar een andere zorgverzekeraar
Wat gebeurt er met de exclusieve zorgservices zoals de Healthcheck, W&G arts en korting op gehoorbescherming?
Tot het einde van dit jaar kan je nog gebruik maken van alle FNV Zorgservices, zoals de gratis Health Check en de onafhankelijke Werk & Gezondheid Arts. Vanaf 1 januari 2019 worden deze zorgservices niet meer aangeboden.
Tot wanneer heb ik recht op vergoedingen vanuit mijn FNV/Menzis pakket?
Tot 1-1-2019. Dat betekent dat de zorgkosten die je maakt tot en met 31 december 2018, vergoed worden vanuit het FNV/Menzis-pakket. Kosten die je maakt in 2019 worden vanuit de nieuwe Menzis pakketten vergoed.
Ik heb dit jaar mijn brilvergoeding gebruikt binnen het FNV/Menzis maatwerkpakket. Ik blijf volgend jaar bij Menzis verzekerd, kan ik dan opnieuw gebruik maken van de brilvergoeding?
De vergoeding voor een bril geldt voor 2 kalenderjaren. Dit betekent dat je pas in 2020 weer aanspraak kunt maken op de vergoeding voor een bril. Uitzondering is als je in 2019 kiest voor een Menzis-pakket met een hogere vergoeding dan het FNV-pakket. Dan heb je recht op het verschil. Bijvoorbeeld: je hebt een FNV Zorg 2 (vergoeding van € 75) en kiest voor een ExtraVerzorgd 3 (vergoeding van € 125). In 2018 kreeg je € 75 vergoed en in 2019 koop je een nieuwe bril. Dan heb je nog recht op € 50 (€ 125 minus reeds ontvangen vergoeding van € 75).
Krijg ik een nieuwe zorgpas van Menzis?
Je huidige zorgpas blijft geldig. In 2018 is Menzis overgestapt op de digitale zorgpas. Je vindt de gegevens van je zorgpas in de Menzis-app. Er worden dus geen nieuwe zorgpassen verstrekt. Heb je geen smartphone, dan kan je ook je zorgpolis meenemen naar een zorgverlener, wanneer om een zorgpas wordt gevraagd.
Moet ik een nieuwe EHIC-pas aanvragen voor vakantie of als ik bijvoorbeeld de winter in het buitenland verblijf?
Nee, je huidige pas blijft geldig zolang als de termijn op de pas aangeeft. De EHIC is 2 jaar geldig.
Ik heb volgend jaar een kroon of een brug nodig. Gaat de wachttijd na de overgang weer opnieuw in?
Nee, de wachttijd gaat niet opnieuw in. Wanneer je in heel 2018 verzekerd bent geweest via TandZorg 3 of TandZorg 4 en je stapt over naar TV 750, dan geldt er geen wachttijd. Je krijgt in dat geval je kroon of brug vergoed.
Ik heb een reisverzekering via FNV/Menzis bij Unigarant afgesloten. Wat gebeurt er met deze reisverzekering?
FNV/Menzis-verzekerden krijgen nu 30% korting, dit is 10% meer dan de Menzis verzekerden. In 2019 krijgen ook FNV leden die hun reisverzekering via het Zorgcollectief FNV/Menzis hebben afgesloten 20% korting op de reis-en annuleringsverzekering van Unigarant. De nieuwe verlaagde korting gaat in op het moment dat je nieuwe polis in gaat (prolongatiedatum). Je krijgt een nieuwe polis van Unigarant met daarop de aangepaste korting en nieuwe premie.
Heeft de beëindiging van het Zorgcollectief FNV/Menzis nog effect op mijn lidmaatschap van de FNV?
Nee. Je blijft gewoon lid van de FNV. De FNV blijft zich hard maken voor mensen die werken, willen werken of hebben gewerkt. De voordelen van het Zorgcollectief voor FNV-leden verdwijnen wel.
Is er volgend jaar nog een FNV/Menzis coulancefonds?
Nee, die verdwijnt. Mocht je in 2019 een coulance-aanvraag hebben, dan kun je die uiteraard altijd bij Menzis indienen. Beoordeling van de aanvraag voor coulance gebeurt dan ook door Menzis. Eventuele eerder toegekende of afgewezen aanvragen worden niet meegenomen in de weging om wel of geen coulance toe te kennen.
Waar kan ik terecht met andere vragen?
De FNV, via het Contactcenter: telefoonnummer 088 – 368 0 262. Bereikbaar op weekdagen van 08.30 uur – 17.30 uur.

Menzis, via de FNV/Menzis Klantenservice: telefoonnummer 088 – 222 44 44. Bereikbaar op weekdagen van 08.30 uur– 19.00 uur