Wat gaat er veranderen?

Per 1 januari 2019 zullen de exclusieve afspraken die tussen de FNV en Menzis zijn gemaakt voor het Zorgcollectief voor FNV-leden verdwijnen. Wat betekent dit voor jouw verzekering en de lopende vergoedingen? Je leest het in onderstaande artikelen.

Overzicht exclusieve afspraken

De FNV had met Menzis exclusieve afspraken gemaakt over vergoedingen en extra zorgservices. Deze komen per 1 janruar 2019 te vervallen.

Aanvullende verzekeringen

 • FNV BudgetZorg
 • FNV PrimaZorg
 • FNV Zorg 2
 • FNV Zorg 4
 • FNV TandZorg 3
 • FNV TandZorg 4

Collectiviteitskortingen

 • 7% op de naturapolis Basis
 • 8% op de restitutiepolis Basis vrij
 • 10% op de aanvullende (tand)verzekeringen
 • 30% op alle reis- en annuleringsverzekeringen
 • Combinatiekorting

Fondsen

FNV coulancefonds

Extra ruime vergoedingen

 • Fysiotherapie (afhankelijk van het gekozen pakket)
 • Kinderen gratis meeverzekerd
 • Geen eigen risico’s bij programma’s Stoppen-met-roken en Beter-eten
 • Leefstijladvies
 • Ongevalregeling bij wachttijd aanvullende tandverzekeringen

FNV Zorgservices

 • De onafhankelijke Werk & Gezondheidsarts
 • Gratis health check
 • FNV SeniorZorg
 • Maatwerk gehoorbescherming voor jongeren
 • Mantelzorgservice Zorg voor Elkaar
 • Korting bij de sportschool

Vragen?

Wij begrijpen heel goed dat je vragen hebt, hieronder vind je de meestgestelde vragen onder elkaar. Mocht je het antwoord niet vinden, neem dan contact op met de FNV via het Contactcenter op 088 – 368 0 262 of met Menzis via de FNV/Menzis Klantenservice op 088 - 222 44 44. 

Zijn de FNV en Menzis ontevreden over de samenwerking?
Dat is niet het geval. Al vanaf de invoering van de nieuwe Zorgverzekeringswet in 2006 werken de FNV en Menzis succesvol samen binnen het Zorgcollectief FNV/Menzis. In deze periode zijn we in staat geweest om veel FNV leden een aantrekkelijk collectief aanbod te doen voor hun zorgverzekering. Een groot aantal FNV-leden heeft in deze 13 jaar gebruik gemaakt van dit aanbod. Daarmee is bewezen dat onze samenwerking een aantrekkelijk alternatief was en is voor degenen die niet direct toegang hadden en hebben tot een collectiviteit via een werkgever.

Het staat de FNV vrij om na het verlopen van het contract een nieuwe offerteaanvraag uit te zetten. Dat is deze zomer gebeurd. Tijdens deze offerteronde hebben we de conclusie getrokken dat een verdere samenwerking niet mogelijk is.
Laat het Zorgcollectief FNV/Menzis alle FNV-leden in de kou staan?
Nee zeker niet, we willen niet zomaar afscheid nemen van de FNV-leden die verzekerd zijn via het zorgcollectief en tevreden zijn. FNV-leden kunnen gewoon bij Menzis verzekerd blijven. Iedereen is welkom, dus ook FNV-leden.
Kan ik nu al zien hoe de zorgverzekering van Menzis en de pakketten er in 2019 uit zien?
De premies voor de Menzis pakketten in 2019 zijn nu bekend. Je vindt ze op menzis.nl. In oktober heb je van Menzis een brief gekregen waarin staat welke pakketten bij Menzis vergelijkbaar zijn met het pakket dat je nu via het Zorgcollectief FNV/Menzis hebt. Tot en met 31 december kun je dit pakket wijzigen. Een overzicht van de vergelijkbare pakketten vind je op menzis.nl/zorgcollectief.
Ben ik automatisch verzekerd bij Menzis of kan ik hier nog in kiezen?
Ja, je blijft verzekerd bij Menzis. Je hebt in november de nieuwe polis voor 2019 ontvangen. Je bepaalt uiteindelijk zelf of de nieuwe polis aan je wensen voldoet, je het eventueel nog aan wilt passen of toch de polis opzegt en overstapt naar een andere zorgverzekeraar.
Waarom kan Menzis mij niet informeren over andere collectiviteiten bij Menzis?
Een collectief dat bij je past een persoonlijke keuze. Daarom moet je je er zelf voor aanmelden. De collectiviteiten die Menzis aanbiedt zijn voor een Basisverzekering en aanvullende (tandarts)verzekeringen, gelijk aan de reguliere verzekeringen bij Menzis. Alle collectiviteiten kan je vergelijken op de website van Menzis.
Wat gebeurt er met de exclusieve zorgservices zoals de Healthcheck, W&G arts en korting op gehoorbescherming?
Tot het einde van dit jaar kan je nog gebruik maken van alle FNV Zorgservices, zoals de gratis Health Check en de onafhankelijke Werk & Gezondheid Arts. Vanaf 1 januari 2019 worden deze zorgservices niet meer aangeboden. Wil je nog gebruik maken van de Healthcheck, W&G arts of 50% korting op gehoorbescherming op maat? Dan moet je dit vóór 31 december 2018 aanvragen. De afspraak moet dan wel uiterlijk 31 januari 2019 plaatsvinden. Een afspraak na 31 januari 2019 plannen is helaas niet mogelijk.
Tot wanneer heb ik recht op vergoedingen vanuit mijn FNV/Menzis pakket?
Tot 1-1-2019. Dat betekent dat de zorgkosten die je maakt tot en met 31 december 2018, vergoed worden vanuit het FNV/Menzis-pakket. Kosten die je maakt in 2019 worden vanuit de nieuwe Menzis pakketten vergoed.
Wat betekent het eindigen van het Zorgcollectief FNV/Menzis voor vergoedingen die voor een langere termijn gelden?
Je collectiviteit eindigt, maar dit onderbreekt de verzekeringsduur bij Menzis niet. Een bestaande termijn voor een vergoeding gaat niet opnieuw in. Een voorbeeld is de vergoeding voor een bril.
Ik heb dit jaar mijn brilvergoeding gebruikt binnen het FNV/Menzis maatwerkpakket. Ik blijf volgend jaar bij Menzis verzekerd, kan ik dan opnieuw gebruik maken van de brilvergoeding?
De vergoeding voor een bril geldt voor 2 kalenderjaren. Dit betekent dat je pas in 2020 weer aanspraak kunt maken op de vergoeding voor een bril. Uitzondering is als je in 2019 kiest voor een Menzis-pakket met een hogere vergoeding dan het FNV-pakket. Dan heb je recht op het verschil. Bijvoorbeeld: je hebt een FNV Zorg 2 (vergoeding van € 75) en kiest voor een ExtraVerzorgd 3 (vergoeding van € 125). In 2018 kreeg je € 75 vergoed en in 2019 koop je een nieuwe bril. Dan heb je nog recht op € 50 (€ 125 minus reeds ontvangen vergoeding van € 75).
Krijg ik een nieuwe zorgpas van Menzis?
Je huidige zorgpas blijft geldig. In 2018 is Menzis overgestapt op de digitale zorgpas. Je vindt de gegevens van je zorgpas in de Menzis-app. Er worden dus geen nieuwe zorgpassen verstrekt. Heb je geen smartphone, dan kan je ook je zorgpolis meenemen naar een zorgverlener, wanneer om een zorgpas wordt gevraagd.
Moet ik een nieuwe EHIC-pas aanvragen voor vakantie of als ik bijvoorbeeld de winter in het buitenland verblijf?
Nee, je huidige pas blijft geldig zolang als de termijn op de pas aangeeft. De EHIC is 2 jaar geldig.
Ik heb volgend jaar een kroon of een brug nodig. Gaat de wachttijd na de overgang weer opnieuw in?
Nee, de wachttijd gaat niet opnieuw in. Wanneer je in heel 2018 verzekerd bent geweest via TandZorg 3 of TandZorg 4 en je stapt over naar TV 750, dan geldt er geen wachttijd. Je krijgt in dat geval je kroon of brug vergoed.
Ik heb nu TandZorg 3 of TandZorg 4 en mijn kinderen zijn gratis meeverzekerd. Dat geldt straks niet meer. Wat moet ik doen?
Heb je nu TandZorg 3 of 4, dan krijgen alle verzekerden tot 18 jaar op de zorgpolis een eigen tandverzekering (bij Menzis TandVerzorgd 750). Voor kinderen van 10 tot 18 jaar betaal je bij Menzis dan kindpremie (€15 per maand in 2018). Er kunnen verschillende situaties voor jou van toepassing zijn:

Heb jeTandZorg 3 of 4 afgesloten omdat je kind orthodontie nodig heeft?
Om voor je kind een tandartsverzekering met vergoeding voor orthodontie (Menzis TandVerzorgd 750) af te sluiten is het bij Menzis niet verplicht dat een volwassene op de zorgpolis dezelfde tandartsverzekering heeft. Je kunt deze tandartsverzekering per verzekerde (kind) afsluiten. Je kunt dus overwegen om je eigen tandartsverzekering te wijzigen of te beëindigen. Dit kan je eenvoudig doorgeven via Mijn Menzis.

Heb je TandZorg 3 of 4 afgesloten omdat je zelf gebruikmaakt van de vergoeding van kronen, bruggen of orthodontie?
Je kunt overwegen de tandartsverzekering te beëindigen voor je kind(eren). Tandzorg voor kinderen, met uitzondering van orthodontie, wordt vergoed vanuit de Basisverzekering.
Ik heb een reisverzekering via FNV/Menzis bij Unigarant afgesloten. Wat gebeurt er met deze reisverzekering?
FNV/Menzis-verzekerden krijgen nu 30% korting, dit is 10% meer dan de Menzis verzekerden. In 2019 krijgen ook FNV leden die hun reisverzekering via het Zorgcollectief FNV/Menzis hebben afgesloten 20% korting op de reis-en annuleringsverzekering van Unigarant. De nieuwe verlaagde korting gaat in op het moment dat je nieuwe polis in gaat (prolongatiedatum). Je krijgt een nieuwe polis van Unigarant met daarop de aangepaste korting en nieuwe premie.
Heeft de beëindiging van het Zorgcollectief FNV/Menzis nog effect op mijn lidmaatschap van de FNV?
Nee. Je blijft gewoon lid van de FNV. De FNV blijft zich hard maken voor mensen die werken, willen werken of hebben gewerkt. De voordelen van het Zorgcollectief voor FNV-leden verdwijnen wel.
Is er volgend jaar nog een FNV/Menzis coulancefonds?
Nee, die verdwijnt. Mocht je in 2019 een coulance-aanvraag hebben, dan kun je die uiteraard altijd bij Menzis indienen. Beoordeling van de aanvraag voor coulance gebeurt dan ook door Menzis. Eventuele eerder toegekende of afgewezen aanvragen worden niet meegenomen in de weging om wel of geen coulance toe te kennen.
Ik ben werknemer van de FNV en via een werknemerscollectief verzekerd bij het Zorgcollectief FNV/Menzis. Waar moet ik op letten?
Betaling via salaris stopt
Je bent gewend je zorgpremie achteraf te betalen, dit wordt door je werkgever verrekend met jouw salaris. Bij individuele betaling wordt de zorgpremie vooraf in rekening gebracht. Houd er rekening mee dat je in dit geval in korte tijd 3x de maandpremie betaalt:
• Eind december wordt de zorgpremie van december op je salaris ingehouden.
• Begin januari wordt de zorgpremie van januari in rekening gebracht.
• Eind januari wordt de premie van februari 2019 in rekening gebracht.

Betaalwijze aanpassen
Blijf je bij Menzis verzekerd, dan kun je tussen 12 november en 16 december je gewenste betaalwijze per 1-1-2019 aan ons doorgeven. Hiervoor stuur je een mail naar collectief@menzis.nl. In de onderwerpregel vermeld je ‘Wijziging betaalwijze FNV’. Je kunt kiezen uit de volgende mogelijkheden:
• Automatisch betalen is gratis.
• Betalen via digitale acceptgiro is gratis. Je krijgt de acceptgiro per e-mail.
• Betalen via papieren acceptgiro kost € 1,50 per acceptgiro.
Waar kan ik terecht met andere vragen?
De FNV, via het Contactcenter: telefoonnummer 088 – 368 0 262. Bereikbaar op weekdagen van 08.30 uur – 17.30 uur.

Menzis, via de FNV/Menzis Klantenservice: telefoonnummer 088 – 222 44 44. Bereikbaar op weekdagen van 08.30 uur– 19.00 uur